Bıçak tasarımları yıllar içinde çok çeşitlenmiştir. Çakı bıçak ya da palaların namluları (kesici kısım), kabzaları, uçları, sırtları, kısacası her bir parçası birbirinden çok farklı olabilir. Bu farklılıklar coğrafyaya, millete, zamana, amaca veya geleneğe göre değişebilir. Drop point, yani damla uç, bu tasarımlar içinde en yaygın ve en eski olanlarından biridir.
(Yazının sonunda video bulunmaktadır.)
Damla uçlu (drop point) tasarımın bu kadar yaygın olmasının başlıca nedeni kullanım alanının çok geniş olmasıdır. Damla uçlu (drop point) bir bıçak, delme oyma, kazıma, kesme gibi, neredeyse her amaç için kullanılabilir. Bir başka neden de üretim kolaylığıdır. Son bir nedense bakım kolaylığı olarak sıralanabilir. Damla uçlu bir çakı, bıçak ya da palayı bilemek diğer birçok tasarıma göre çok kolaydır. Ağzı kırıldığında da görece kolay bir şekilde onarılabilir.
Damla uçlu (drop point) tasarımda bıçağın ağzı dümdüz veya çok hafif bir kavisle uca doğru ilerler; uç tarafta oldukça keskin bir bükülme yaparak sırtla birleşir. Bıçağın sırtı da kabzadan uca giderken çok hafif bir bükülme yapar. Sırtın kesintisiz şekilde uca kadar devam etmesi bıçağın tüm gövdesinin sırt tarafından desteklenmesini sağlar. Bowie knife gibi kırık ya da kırpık uçlu tasarımlar bu özellikten yoksundur. Bu da uçlarını kırılmaya eğilimli hâle getirir.
Drop pint tasarımda bıçağın ucu, genelde bıçağı ağırlık merkezi ekseninde tutulur. Bu sayede saplama ve oyma sırasında daha iyi kontrol sağlanır ve bir kaza olması riski azaltılmış olur.
Damla uçlu bıçaklar geniş bir kesi yüzeyi sunar ve kontrol edilmeleri kolaydır. Uçlarının sağlamlığı nedeniyle de tercih edilir. Av bıçakları, survival bıçakları, bushcraft bıçakları gibi birçok bıçak tasarımında bu nedenlerle tercih edilir.
Drop point bıçak tasarımını anlata videoyu buradan izleyebilirsiniz.