Ateş çukurunda yakılmış kamp ateşi ve üzerinde döküm tava

Ateş Çukuru Nasıl Hazırlanır? Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?

 

İnsan, ateşi kontrol etmeyi öğrendiğinden beri onu yanından ayırmamıştır. Ateş, aydınlatır, ısıtır, yemeklerimizi pişirmemizi sağlar. Bu nedenle yalnızca teknolojimizin, sanayimizin ve medeniyetimizin bir parçası değil, psikolojimizin de bir parçasıdır. Kamptayken, avdayken, bir yaşam mücadelesi (survival) durumunda ateş yakmanın önemi çok büyüktür. Hayatta kalma uzmanları, eğer bir yerde gecelemek ve dinlenmek zorundaysanız, üşümeseniz bile, eğer yakabiliyorsanız ateş yakmanızı önerir. Çünkü doğada yalnız ve doğa şartlarına karşı korunmasızken ateş yakmak, insan güç verdiği gibi, hayatta kalma direncini arttırmaya da yardımcı olacaktır.

Bunun dışında kamp ateşi yakmak, bir kampta olmazsa olmazdır. Gecenin karanlığı çöktüğünde hem aydınlatma ihtiyacını karşılamak hem de etraftaki vahşi hayvanları kamp alanınızdan uzak tutmak için faydalıdır. Bunun dışında elbette ki yiyeceklerini ısıtma veya pişirmede de kamp ateşi kaçınılmaz bir gereksinimdir. Gecenin karanlığı içinde çıtır çıtır yanan bir kamp ateşine bakmanın insana verdiği rahatlama hissi ise başka bir faydadır.

Elbette ki ateşin faydaları olduğu gibi, malum zararları da vardır. Bunların en başında yangın gelir. Şehirden kurtulmak, stresinizi atmak, doğayla baş başa kalmak üzere sığındığınız; size belki av belki de sadece rahatlayacak bir yer sunan, aynı zamanda millî hazinemizin birer parçası olan ağaçlık alanları ve ormanları korumak her doğaseverin öncelikli sorumluluğudur. Sizin dışınızdaki doğaseverleri, sorumsuzluğunuz yüzünden bu millî hazinelerden mahrum bırakmaya hakkınız yoktur.

Bu nedenle iyi bir kamp ateşi adabına uygun ve yangın çıkmasını önleyecek tedbirler alınarak yakılmalıdır. Bu tedbirlerin en başında da iyi bir ateş çukuru (fire pit) hazırlamak gelir.

Kamp Ateşi Yakma için Hazırlanan Ateş Çukuru Nedir?

Ateş çukuru, en temel tanımıyla; ateşi içinde yakmak üzere hazırlanmış bir çukurdur. Ateş çukuru, yangın çıkmasını önlediği gibi, ateşin harını bir arada tutup, ısının çabucak etrafa saçılmasını önler. Böylece yaktığınız kamp ateşi daha az malzemeyle daha uzun süre yanar. Bu da doğa üzerindeki tahribatınızı azaltmaya yardımcı olur. Bunun dışında; kampa ateşi yakmak için hazırlayacağınız iyi bir ateş çukuru, size yemeklerinizi hazırlayabileceğiniz bir ocak sunar.

Ateş çukuru, ısıyı muhafaza etmenin yanı sıra, közleri ve kömürleri de biriktirir. Yaktığınız malzemenin bir kısmı kor hâline gelirken, bir kısmı da tıpkı mangal kömürü gibi kömüre dönüşür ve kamp ateşini yaktığınız ateş çukurunun dibinde toplanır. Bu, kamp ateşinin tabanında ısıyı hapseden bir kitle oluştururken, ateşi söndürüp ertesi gün yakmaya çalıştığınızda da işinizi kolaylaştıracaktır. Hatta eğer doğru usulleri bilirseniz bu külü kor hâlinde çukurun içinde saklayabilir ve yangın tehlikesi yaratmazsınız. Böylece ertesi gün ateş yakmanız bir dakika sürmez.

Ateş çukuru Nasıl Hazırlanır?

Ateş çukuru hazırlamak için, adından da anlaşılacağı gibi, öncelikle bir çukur gereklidir. Ateş çukuru kazma işlemi portatif bir kürekle, sert bir dal parçasıyla ya da elinizdeki başka bir malzemeyle yapılabilir. Kampınızı kurduğunuz bölgenin toprak yapısına göre ateş çukurunu kazmanın zorluğu da doğal olarak değişecektir. Ateş çukurunun derinliği en az 25-30 cm olmalıdır. Yakmayı planladığınız ateşin büyüklüğüne göre daha derin de olabilir. Çoğu insan, refleks olarak çukuru daire şeklinde kazar. Ancak küreğiniz varsa ve ateşin üzerine tava gibi şeyler koymayı planlıyorsanız çukuru kare veya dikdörtgen olarak kazmanızda fayda var. Böyle yaparsanız hem tavanızı ocağın üzerinde dengeleyip sabitlemek daha kolay olur hem de ocağın üzerinde tava varken de açıkta kalan taraftan ateşi beslemeye devam edebilirsiniz.

Çukur kazma işi bittikten sonra ateş çukurunuzun etrafını taşlarla çevirip bir ocak hâline getirmelisiniz. Duruma ve bulunduğunuz coğrafyaya göre etrafınızda bu iş için uygun taşlar olamayabilir. Bu durumda yapacağınız şey, çukuru 5-10 cm daha derinleştirmektir. Eğer taşları bulabiliyorsanız çukurun etrafına örmelisiniz. Olabildiğince iri ve yassı taşları seçmeye çalışın. Bunlar hem daha dengeli olur hem de bunlarla ufak bir duvar örmek daha kolaydır. Yassı taş bulamıyorsanız bulabildiğiniz taşları yapboz gibi birbirine olabildiğince uyumlu şekilde dizerek de dengeli bir ocak yapabilirsiniz.

Tüm bu işlemleri bitirdiğinizde, geriye sadece ateşinizi yakmak ve keyfini çıkarmak kalıyor. Elbette ki işiniz bittiğinde ateşi söndürmeyi ve ateş çukurunu kapatmayı unutmayın. Yangın çıkmasını önlemek kadar, çöp ve pisliklerinizi toplamak ve kamp alanında olabildiğince az iz bırakmak da önemlidir.

4 comments

  1. kamp ateşi yakarken yangın çıkarmak istemiyenlerin mutlaka okuması gerek 🙂

  2. herkes kamp yaparken dikkat edilmesi gereken kurallara uysa hem doğa katlolmaz hemde biz doya doya kamp yaparız.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir